fredag 10 december 2021

Källarfranska


Det är inte mycket som slår nybakat bröd till frukost. Nu tänker ni att jag är helt tossig, vem orkar baka på morgonen?
Det är det som är det fina i kråksången, degen sätts kvällen innan, jäser under natten i kylskåpet. Innan du tar morgonduschen sätter du på ugnen samtidigt som du plockar ut bröden ur kylen.
Sätt in bröden och grädda dem och voila, nybakt bröd till frukost :-)


Det här behövs till 16 frallor: 25 g jäst / 6 dl kall mjölk / 2 msk rapsolja / 2 tsk salt / 3 dl rågsikt / 3 dl Ölandvete / ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt, Ölandvete och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Knåda degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i 8 skivor med en degskrapa.
Lägg bakplåtspapper på en flat plåt. Lägg de skurna bitarna med snittytorna uppåt (och nedåt) på bakplåtspappret. 
Låt dem jäsa under bakduk i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 230 grader. Ta ut de jästa bröden ur kylskåpet.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. De ska inte få för mycket färg under gräddningen. 
Låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar