Det är inte mycket som slår nybakat bröd till frukost. Nu tänker ni att jag är helt tossig, vem orkar baka på morgonen?
Det är det som är det fina i kråksången, degen sätts kvällen innan, jäser under natten i kylskåpet. Innan du tar morgonduschen sätter du på ugnen samtidigt som du plockar ut bröden ur kylen.
Sätt in bröden och grädda dem och voila, nybakt bröd till frukost :-)
Det här behövs till 16 frallor: 25 g jäst / 6 dl kall mjölk / 2 msk rapsolja / 2 tsk salt / 3 dl rågsikt / 3 dl Ölandvete / ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt, Ölandvete och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Knåda degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i 8 skivor med en degskrapa.
Lägg bakplåtspapper på en flat plåt. Lägg de skurna bitarna med snittytorna uppåt (och nedåt) på bakplåtspappret.
Låt dem jäsa under bakduk i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 230 grader. Ta ut de jästa bröden ur kylskåpet.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. De ska inte få för mycket färg under gräddningen.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar