onsdag 1 december 2021

Majstortillas


Hembakade majstortillas, vilken hit!

Tortillas kan man ju i princip fylla med vad som helst, vi serverade våra tillsammans med pulled pork, sallad, picklad rödlök och gräddfil.
De är godast nybakade men kan förberedas och bakas i god tid - samma dag eller några timmar innan servering. Förvara dem inslagna så att de håller fukten, tex i en skål som du täcker med plastfolie eller en gryta med lock.
Du kan antingen använda en tortillapress eller så kavlar du för hand eller pressar med undersidan av en kastrull.


Det här behövs till 10 tortillas: 4 dl vatten / 300 gram majsmjöl / 0,5 tsk salt / 1,5 msk oliv- eller majsolja

Värm vattnet till 75 grader.
Blanda mjöl, salt och olja i en bunke. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. 
Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.

Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.


Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.


Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
Värm pannan till runt 75% värme. 
Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg. Lägg efter hand över i en skål eller en gryta med lock.

Blir det mot förmodan tortillas över, kan de med fördel delas i kvartar, friteras och saltas som nachos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar