torsdag 14 oktober 2021

Godaste baguetterna


Finns det något lyxigare än att kunna baka egna baguetter och dessutom kunna ha dem redo i frysen :-)

Den här degen ger 5 små baguetter som passar exakt på en baguetteplåt, vill man ha dem stora är det bara att dubblera satsen. 
Det gäller att tänka på att man behöver två dagar på sig att göra baguetterna, men största delen av tiden sköter sig degen helt själv. 

Fördeg dag 1: 0,5 kg Manitoba Cream / ca 3 g jäst / 0,5 liter vatten i en bunke. 
Dag 2: 300 g Manitoba Cream / 25 g flingsalt.


Vispa fördegen till slät pannkaksliknande smet. Täck bunken med bakduk och låt jäsa 12-16 timmar i rumstemperatur. 
Nu ska degen bubbla ordentligt. 
Därefter blandar du i ingredienserna för dag 2 och knåda till en slät, fin deg. 
Forma den till en boll och låt den jäsa 30 minuter under duk i rumstemperatur. 
Dela degen i fem lika delar, forma dem till bollar och låt dem vila 10 minuter. 
Forma bollarna försiktigt till baguetter och lägg dem på bakplåtspapper med lite mjöl på ytorna mellan dem. Jag brukar även stötta dem på vardera sida med en bakduk som på bilden ovan.
Låt dem jäsa 2-4 timmar i rumstemperatur, till dubbel storlek. 
Sätt ugnen på 260 grader (eller så varmt det går). 
Snitta baguetterna försiktigt på längden, inte för djupt. Grädda dem mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler utan duk.

Har man förvarat dem i frys, eller i påse blir de lite sega, men då är det bara att värma på dem ca 10 minuter i riktigt varm ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar