lördag 20 februari 2021

Lyxchokladboll med rostad kokos


I höstas var vi på Café Mandeltårtan i Ronneby och köpte med oss varsin chokladboll, en chokladboll som skickade en till himlen och tillbaka. 
Den upplevelsen har fått stå modell för den här skapelsen, en chokladboll med brynt smör, rullade i mörk choklad och till sist rullade i rostad kokos. Räkna med att bli KLADDIG, men det är så värt det ;-)


Det här behövs till 10-15 bollar: 150 g smör / 1 dl strösocker / 2 msk kakao / 1 tsk vaniljsocker / ca 3 1/2 dl havregryn / 2-3 msk kallt kaffe / 3 msk riven kokos
Att rulla i: ca 100 g mörk choklad / ca 100 g riven kokos

Börja med att bryna smöret i en liten kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun och får en nötaktig doft. Häll upp smöret och bottensatsen i en värmetålig skål så att det inte fortsätter att brynas. Låt svalna till smöret har stelnat.
Mixa havregrynen till de är finfördelade, men inte så att det blir mjöl.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt de mixade havregrynen, kakao, vaniljsocker, kaffe och kokos.
Rulla chokladsmeten till bollar och ställ kallt ca 30 minuter.
Under tiden rostas kokosen i en torr stekpanna tills den får en gyllenbrun färg. Låt svalna.
Finhacka chokladen och smält den.
Ta fram bollarna som stelnat, ta lite smält choklad i handen och rulla bollarna en i taget, först i chokladen som du har i handen och sedan i kokosen.
Lägg på ett fat och ställ svalt. Skulle det, mot förmodan, bli chokladbollar över efter fikat förvaras de i en burk i kylskåpet.

1 kommentar: