Bibimbap är en koreansk maträtt där man blandar ris med olika sorters grönsaker, kimchi och toppar det hela med ett stekt ägg. Med ett av Jennie Walldéns recept som inspiration, gjorde vi vår egen tolkning.
Underbart gott!
Vi serverade rätten med basmatiris, kokt på vanligt vis enligt förpackningen.
De många ingredienserna och olika momenten kan se skrämmande ut, men under tiden riset kokar hinner man med att göra alla tillbehören.
Det här behövs för 4 portioner:
Chilipicklad gurka: 0.5 st gurka / 10 cm purjolök / 1 krm örtsalt / 2 tsk strösocker / 1 msk risvinäger / 0.5 tsk chilipulver
Sesammarinerade böngroddar: 200 g mungböngroddar / 4 tsk sesamolja / 0.5 tsk örtsalt / 2 tsk risvinäger / 2 tsk rostade sesamfrön
Sojastekta champinjoner: 250 g skogschampinjoner / 1 klyfta vitlök / 2 msk japansk soja / 1 msk strösocker / 0.5 msk sesamolja / 1 msk rapsolja
Stekt kycklingfilé: 2 kycklingfiléer / 2 msk finhackad färsk ingefära / 4 finhackade vitlöksklyftor / 2 tsk sambal oelek / örtsalt och grovmalen svartpeppar / rapsolja att fräsa i
Stekt kycklingfilé: 2 kycklingfiléer / 2 msk finhackad färsk ingefära / 4 finhackade vitlöksklyftor / 2 tsk sambal oelek / örtsalt och grovmalen svartpeppar / rapsolja att fräsa i
Tillbehör: 4 portioner basmatiris / 4 st ägg / 1 msk rapsolja / 100 g färsk bladspenat / 3 dl kimchi
Börja med att koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Chilipicklad gurka: Skiva gurka och salladslök tunt. Lägg i en skål och häll över salt, socker, risvinäger och chilipulver. Blanda väl och ställ åt sidan.
Sesammarinerade böngroddar: Blanda böngroddarna i sesamolja, salt och sesamfrön.
Sojastekta champinjoner: Skiva champinjonerna tunt. Skala och riv vitlöken och blanda med soja, socker och sesamolja. Låt en stekpanna bli rykande het. Stek svampen i lite olja i någon minut. Häll sedan på såsen som är kvar i bunken och låt fräsa i ca 1 min. Håll varmt.
Stekt kycklingfilé: Strimla kycklingen tunt. fräs kycklingen i olja till den är stekt runt om, tillsätt ingefära och vitlök. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.
Tillbehör: Hetta upp olja i en stekpanna och stek äggen på ena sidan.
Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg på stekt ägg och sedan svamp, gurka, böngroddar, spenat, kyckling och kimchi, var för sig runt ägget. Servera med inläggningsvätskorna från gurka och böngroddar som var och en tillsätter efter smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar