tisdag 26 mars 2019

Filodegspaj med broccoli och ramslök


Paj är bland den bästa mat som finns, ät den varm eller kall. Ät den hemma, på picknick eller rent av i matlådan på jobbet. Olika tillbehör kan dressa upp pajen till en rejäl måltid.
Den här gången valde jag att gå den enkla vägen genom färdig filodeg som finns både fryst och färsk/konserverad. Själv föredrar jag den färska/konserverade.

Pajdeg: I pkt filodeg / 25 g smält smör

Äggstanning: 2 stora ägg / 1,5 dl laktosfri vispgrädde / 1 dl laktosfri mjölk / 2 tsk provencalska gröna kryddor / 0,5 tsk örtsalt

Fyllning: 1-2 broccoliblommor / 100 gr fetaost / 3 dl riven ost / oliver / ca 10 ramslöksblad

Veckla försiktigt upp filodegen, lägg den på en fuktig handduk och lägg en fuktig handduk över.
Pensla pajformen med smält smör. Ta ett filodegsblad och lägg ner i formen, tryck försiktigt ut den i formens alla veck. Pensla med smält smör, ta nästa filodegsblad och lägg ner i formen, tryck försiktigt ut den i formens alla veck. Pensla med smält smör. Fortsätt till pajskalet består av 10 lager.

Dela upp broccolin i små buketter och förkoka dem några minuter. Låt dem rinna av. Skär fetaosten i kuber och finhacka ramslöken.
Lägg den rivna osten i botten på pajen. Lägg övriga ingredienser ovanpå osten.
Vispa ihop äggstanningen och häll den över pajen.

Vik försiktigt deglagren över pajen.

Grädda pajen i ca 35 minuter, servera pajen ljummen gärna med en sallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar