Att vi har fastnat för det Öländska lammköttet är numera välkänd fakta.
Den här gången valde vi dubbelkotletter (skivad lammsadel) med en sås som för tankarna till Öland, rosmarin och dragon. Inga vilda kryddor från Alvaret direkt, men väl från örtagårdarna runt om ön.
Du väljer tillagning på köttet, men vi brukar oftast välja grillen eller grillpanna.
Vi serverade tomatsallad och hasselbackspotatis till.
Det här behövs: 2 skivor dubbelkotletter per person / salt / svartpeppar / olja att pensla på köttet
Till sås för 2 personer: 2 msk finhackad färsk rosmarin / 1-2 msk torkad dragon / 2 finhackade vitlöksklyftor / 1-2 msk fransk senap / 4-5 dl creme fraiche / 1-2 hönsbuljongtärningar / 0,5 dl vitt vin / svartpeppar från kvarn / smör att fräsa i
Smält smör i en såskastrull, fräs rosmarin, dragon och vitlök på medelhög värme utan att det tar färg. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp. Tillsätt buljongtärning, smaka av med fransk senap, vin och lite svartpeppar. Låt sjuda ihop till en simmig sås.
Pensla olja på lammskivorna, salta och peppra. Grilla dem i het grillpanna, några minuter på varje sida, låt dem sedan vila under folie ca 5-10 minuter innan servering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar