torsdag 28 mars 2019

Ungersk gulasch


Planerat utearbete i helgen? Då är det perfekt att planera in en gryta, den kräver lite förberedelser men sen sköter den sig själv på spisen. Lite ris och en kålsallad till, sen är man hemma!

Det här behövs för 4 portioner: 2 gula lökar / 6 vitlöksklyftor / 0,5 purjolök / 200 g rotselleri / 1 spansk peppar / 0,5 kg ytterlår / 1 dl tomatpuré / 0,5 - 0,75 l vatten / 2 köttbuljongtärningar / 2 msk svartpeppar / 1 msk flingsalt / 0,2 - 0,3 dl rödvin / 2 msk kummin / 1 grön paprika / 1 röd paprika / smör att fräsa i

Skala lök, vitlök och rotselleri. Halvera den gula löken och skiva den tunt. Grovhacka vitlöksklyftor och purjolök, finhacka rotselleri och spansk peppar. Skär ytterlåret i grytbitar.
Smält smör i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i den skivade löken och sellerin, fräs till de får lite lätt färg, tillsätt vitlök, purjolök och spansk peppar. Låt grönsakerna bli glansiga och få lite färg. Lägg grönsakerna i en gryta. Fräs grytbitarna, lite i taget till de får färg. Lägg över i grytan.
Stöt kummin och lägg dem sedan i en torr stekpanna för att rostas. Häll kummin, salt  och peppar i grytan. Rör om och tillsätt sedan tomatpuré, vatten, buljongtärningar och rödvin. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan småkoka till köttet blir mört.
Smaka av grytan och efterkrydda eventuellt.
Skär paprikan i lite större bitar. Lägg dem i torr stekpanna (non-stick) och stek dem till de får lite färg och börjar bli mjuka. Lägg ner dem i grytan och låt allt koka till paprikan får en mingod konsistens.
Servera med ris och gärna surkål eller en kålsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar