söndag 26 augusti 2018

Äppelmazarin


Mazarin är gott och varför inte förena den med höstens bästa frukt, äpplen? Sagt och gjort och en äppelmazarin är född. Jag har använt en pajform ca 24 cm diameter med 7 cm hög kant, använder du en lägre form kan du göra hälften av pajdegen.

Mördeg: 5 dl vetemjöl / 1 dl florsocker / 200 g smör / 1-2 msk kallt vatten
Mazarinfyllning: 200 g mandelmjöl / 2 dl råsocker / 4 st ägg / 100 g smör
5-6 syrliga äpplen / 0,5 dl råsocker / 2 msk malen kanel / 25 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till mördegen i en matberedare, kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten (diam 24 cm), den ska gå upp på kanterna. Ställ pajformen att vila i kylskåp.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret i en stekpanna. Lägg ner äppelklyftorna, häll över kanel och socker. Låt äpplena stekas mjuka, utan att de går sönder, på låg värme. Låt dem svalna.

Smält smöret till fyllningen och låt det svalna.
Rör ägg och socker till sockret löst sig, häll ner det avsvalnade smöret och rör till sist ner mandelmjölet.

Häll mazarinfyllningen i pajskalet, lägg ner äppelklyftorna i ett fint mönster. Ös över eventuell saft som blivit i stekpannan.
Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.

Låt kakan svalna innan du tar loss den ur formen. Vill du göra kakan lite festligare vid servering så föreslår jag en hemkokt vaniljsås till. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar