måndag 13 augusti 2018

Vinbladsdolmar med smak från Mellanöstern


Det där med att testa nytt, nya smaker och strukturer är lite av det som är matlagning i vårt hushåll. Ibland blir det bra, ibland mindre bra och ibland succé. Det här tillhör det senare, succé med andra ord.

Vi älskar att gå och lukta i affärer och saluhallar med utländska varor, i Halmstad finns en helt underbar fruktaffär med massor av kryddor och annat spännande från mellanöstern. Senast vi var där blev det en kasse kryddor och en förpackning med konserverade vinblad.
Har man egna vindruvsrankor med stora blad, är det perfekt att plocka. Färska blad ska förvällas någon/några minuter i saltat vatten till de blir lite gulbruna i färgen och fortfarande håller ihop.

Av det här receptet blev det ca 35 dolmar.

Det här behövs: 1 pkt konserverade vinblad / 1 kg kalkonfärs / 2 msk spiskummin / 2 msk korianderfrön / 2 msk vitlökspulver / 1 msk paprikapulver / 2 tsk gurkmeja / 1 tsk kryddnejlikor / 1 tsk chiliflakes / 2 tsk svartpeppar / 1 tsk kanel / 2 msk sumak / 1,5 msk örtsalt
Tomatsås: 2 burkar krossade tomater / 2 finhackade vitlöksklyftor / 1,5 finhackad gul lök / 1 finhackad spansk peppar / 2 tsk flingsalt / 3 msk råsocker / 2 kanelstänger / 4 msk röd balsamico vinäger / svartpeppar från kvarn.

Blanda alla kryddorna till färsen. Mal med kryddkvarn eller med stavmixer. Blanda färsen med kryddorna.
Skölj de konservera vinbladen i kallt vatten.
Lägg trasiga eller små blad i botten på en ugnsfast form, för att dolmarna inte ska fastna i botten.
Lägg ett blad med den blanka sidan nedåt, lägg på en matsked färs. Rulla ett varv, vik in sidorna och rulla sedan till bladet tar slut. Lägg i formen med skarven neråt. Fortsätt till färsen är slut.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull, låt koka upp och koka ca 5-10 minuter. Mixa såsen slär och häll den över dolmarna.
Täck formen med aluminiumfolie och sätt ini ugnen, låt koka ca 30-40 minuter.
Servera med kokt basmatiris eller kokt bulgur.

1 kommentar:

  1. Åhh så roligt och gott. jag tänkte göra på våra egna vinblad men tyckte det lät så krångligt. Ja att konservera bladen först. Fast om man bara ska koka dom så är det ju ingen konst. Kraaam Pia

    SvaraRadera