måndag 20 augusti 2018

Grillad chili con carne


Grillförbudet är över, även hos oss, trots att vi fått väldigt lite regn. Men vi ställer alltid grillen på hårdjord yta med närhet till vatten.
Den grillade grytan är egentligen strimlad högrev som marinerats och sedan grillats i klotgrill med rökspån i grillen. Därefter är köttet nerlagt i en gryta ihop med lite annat godis som fått koka ihop. På slutet tillsätter jag hackad rödlök, grillad, skalad paprika i bitar och till sist kidneybönor.
Vi serverade chilin med ett smakrikt rödvin och foccacia till.

Det här behövs till ca 6-8 portioner: 3 dl torkade kidneybönor eller 4 pkt konserverade
1 kg benfri högrev / 100 g rotselleri / 4 gula lökar / 5 vitlöksklyftor / 100 g tomatpuré / 3 burkar krossade tomater / 1-2 msk chiliflakes / 2 msk herbes de provence / 2 msk paprikapulver / 2 msk smooked paprika / 2 msk mexikansk kryddblandning / 8 oxbuljongtärningar / 3 dl rödvin / 4 dl vatten / 0,5 dl röd balsamvinäger / 2 rödlökar / 2 röda paprikor / olja att fräsa i

Marinad: 1 dl starkt kaffe / 0,5 dl rapsolja / 1 msk grovmald svartpeppar / 1 msk chiliflakes / 1 msk flingsalt

Om du utgår från torkade kidneybönor ska de läggas i blöt över natten i rejält med vatten. Blötläggningsvattnet hälls av och bönorna läggs i kastrull och nytt vatten slås på, rätt så rejält med vatten. Låt dem koka upp och sedan koka på svag värme ca 30-45 minuter. Smaka av konsistensen, när de känns lagom stängs plattan av och slå på en msk salt. Låt stå ca 15 minuter och häll sedan av vattnet.
Om du använder konserverade kidneybönor, ska de sköljas av och rinna av i ett durkslag.

Skär rent köttet och skär det sedan i strimlor. Blanda ihop marinaden och låt köttet marinera ca 1 timme.
Förbered grillen för ca 30 minuters grillning. Lägg ca 2 dl hickoryspån i blöt.

Tänd grillen och lägg i spånen strax före grillning. Lägg över köttet i en wookpanna för grillen. Grilla köttet till det är genomstekt under lock, rör om lite då och då.

Finhacka den gula löken, vitlök och rotselleri. Häll olja i en gryta och värm på medelhög värme. Fräs grönsakshacket utan att det tar färg, ta i tomatpuré och de torra kryddorna och låt det fräsa ca fem minuter under omrörning. Slå ner krossade tomater, vatten, rödvin, balsamvinäger och buljongtärningar. Låt koka upp och koka ca 10 minuter. Lägg i det grill-rökta köttet. Låt koka ca 1 timme.
Under tiden grillar du paprikan till skalet blir svart (jag använde min brulébrännare). Lägg dem i plastpåse ca 30 minuter.
Hacka rödlöken lite grövre och lägg ner i grytan.
Dra av det svarta skalet på paprikan, strimla paprikan och lägg ner den i grytan.
Rör till sist ner bönorna och servera grytan så snart bönorna blivit varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar