söndag 5 november 2017

Passionfrukts- och marängpaj


Har man ätit Feldt´s tartletter med passionsfruktscurd, då är man såld! Så enkelt är det bara!
Jag har alltid varit barnsligt förtjust i citronmarängpaj, men är den spetsad med massor av passionsfrukt då går jag i spinn. Det här var ett första försök och det lär bli många fler.

Notera att mitt pajskal är väldigt tjock, det ska det INTE vara!!

Tryck ut pajdegen ordentligt i formen och se till att kanterna håller sig uppe vid gräddning. Antingen kan man lägga ett bakplåtspapper i pajskalet och fylla det med ärtor, eller klä kanterna med folie. Det viktiga är att eftergrädda när bakplåtspapper/folie tagits bort.


Mördeg: 50 g florsocker / 125 g rumstempererat smör / 170 g vetemjöl / 1 äggula / 1 krm salt

Passionsfruktskräm: saft och rivet skal från 2 citroner / fruktkött från 3 passionsfrukter / 3 äggulor / 200 g strösocker / 125 g smör

Italiensk maräng: 200 g strösocker / 100 g vatten / 3 äggvitor

Blanda ihop ingredienserna till mördegen snabbt. Tryck ut i en pajform och ställ i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret till passionsfruktskrämen. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under omrörning till krämen tjocknar.

Koka upp vatten och socker till marängen, låt koka till temperaturen når 122 grader. Under tiden vispar du äggvitorna till hårt skum. Häll försiktigt i sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen kallnat.

Grädda pajskalet ca 12-15 minuter till degen fått fin färg. Låt kallna.

Häll passionsfruktskrämen i mördegsskalet. Spritsa ut marängen ovanpå krämen och bränn av med brännare (eller gratinera på grill i ugnen).

Förvara pajen i rumstemperatur till servering. Om det, mot förmodan, skulle bli rester, måste de också förvaras i rumstemperatur. Vid kylförvaring vätskar sig marängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar