tisdag 12 september 2017

Smakrik boggryta


Välkommen höst, välkommen skördetid, välkommen gryttid :-)
Höst och skördetid är absolut bästa tiden för grytor, äkta slow cooking för att få ut mesta möjliga smak. Har man lite mer brådis med matlagningen går det ju alltid att använda tryckkokaren i stället ;-)


Det här behövs till 6 portioner: 1 kg nötbog / 5 gula lökar / 150 g rotselleri / 6 vitlöksklyftor / 3 röda chilifrukter / 0,5 tub tomatpuré / 1 burk konserverade tomater / 0,5 liter vatten / 4 dl rödvin / 1 dl chilisås (Heinz) / 1 msk worcheistersauce / 1 msk rödvinsvinäger / 1 msk japansk soja / 2 köttbuljongtärningar / 2 kalvbuljongtärningar / 3 msk kalvfond / 3 msk kummin / svartpeppar / örtsalt / 4 msk paprikapulver / 4 msk smoked paprika / 2 msk mejram / 1 msk ancho chili / 3 msk cajun seasoning / smör och olivolja att fräsa i.

Skär rent bogen och skär i grytbitar.
Skala, halvera den gula löken och skär i skivor. Skala och finhacka rotselleri och vitlök. Finhacka chilifrukterna (med eller utan kärnor är en smaksak).
Smält smör tillsammans med olivolja i en stekpanna. Lägg i den skivade löken och låt den fräsa utan att ta färg till den är mjuk och blank. Tillsätt rotselleri, vitlök, chili och låt dem fräsa med ett tag. Lägg över grönsakerna i en gryta eller tryckkokare.
Smält ytterligare smör tillsammans med olivolja i stekpannan. Fräs grytbitarna till de får fin färg på ytan. Lägg över dem i grytan.
Torrosta kummin i en stekpanna, den får absolut inte bli bränd. Läggöver i grytan. Krydda upp grytan med de torra kryddorna och rör om. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten, vin och vinäger. Rör om och låt grytan koka upp. Låt koka långsamt ca 2-3 timmar till köttet är mört.
Smaka eventuellt av med mer kryddor innan servering.
Vi serverade grytan med kokt ris, surkål och creme fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar