torsdag 14 september 2017

Rönnbärsgelé med äpple och sherry


Alltså, vackrare färg får man leta efter :-) Rönnbär är ju, milt sagt, kärva i smaken, men med hjälp av äpple och sherry blir smaken mildare.
Rönnbären bör vara frostnupna, eller så kan man lägga dem ett dygn i frysen.

Det här behövs till ca 7 dl gelè: 2 liter repade rönnbär / 500 g syrliga, knappt mogna äpplen, 6 dl vatten / 9 dl socker per liter avrunnen saft / 1 dl sherry

Rensa rönnbären. Skölj äpplena och skär bort eventuella skador, skär äpplena i mindre bitar. Skal och kärnhus ska vara kvar.
Lägg rönnbär och äpplen i en kastrull, häll över vattnet. Låt koka upp och sedan sjuda ca 15 minuter under lock, till frukten är mjuk.
Häll massan i en saftsil och låt självrinna ca en timme.
Mät saft och häll upp i en rengjord kastrull, låt koka upp. Mät upp sockret, häll i och rör om. Låt åter koka upp, häll i sherry. Låt koka kraftigt utan lock ca 20 minuter.
Gör geléprov. Häll lite saft på en kylskåpskall tallrik, låt svalna något och dra sedan en ränna i gelét. Om rännan är kvar är gelén klar, flyter den ihop behöver den koka ytterligare ca 10 minuter.
När geléprovet är godkännt hälls gelén upp på rengjorda burkar, sätt på locket och låt svalna.
Förvara gelé mörkt och svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar