måndag 31 juli 2017

Kinesisk gryta med kyckling


Kycklingfärs är något vi inte använt så där jättemycket förrän dottern bjöd på tacos gjorda på just kycklingfärs. Insåg då styrkan med en färs som inte har någon egen särpräglad smak, är saftig och väldigt proteinrik.
Den här grytan, precis som många andra asiatiska rätter på bloggen, har ingen bakgrund i landet men väl dess kryddor. Här är det sichuanpeppar som är tongivande. Sichuanpeppar är inte besläktad med vanlig peppar, den har en citruston men även lätt smak av granskott och enbär.

Det här behövs till 4 portioner: 500 g kycklingfärs / 0,5 huvud vitkål ca 400-500 g / två spansk peppar / 100 g rotselleri / 6 vitlöksklyftor / 1 röd paprika / ca 5-8 cm färsk ingefära / 1 gul lök / 1 msk sichuanpeppar / 1 dl japansk soya / 0,5 dl fisksås / 2 msk ostronsås / 0,5 dl hoisinsås / 2 msk mirin / 1 dl vitt vin / 2 dl vatten / 2 msk sesamolja / 2 msk rapsolja

Börja med grönsakerna. Finstrimla vitkål, rotselleri och paprika. Finhacka vitlök, ingefära och spansk peppar med kärnor. Skär löken i tunna skivor.
Mortla sichuanpeppar noggrant. Häll rapsolja i en stekpanna, värm till medelhög värme och lägg i kycklingfärsen. Finfördela den under tiden den bryns, krydda med sichuanpeppar. Ställ åt sidan när färsen är genombrynt.
Häll sesamolja i en gryta, värm till medelhög värme och lägg i grönsakerna. Bryn grönsakerna utan att de tar färg till de mjuknar. Blanda ner den smaksatta, brynta färsen. Krydda med de olika såserna, häll på vin och vatten. Låt koka ca 5 minuter och smaka av, häll eventuellt i mer sås för mer smak.

Servera grytan med kokt ris, gärna klibbigt habibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar