tisdag 18 juli 2017

Thailändsk biffsallad


Före semestern var jag hemma hos en vännina på lunch, hon bjöd på thailändsk biffsallad. Det var så himla fräscht och gott att smakminnet satt kvar länge. Utan att ha väninnans kunskaper och erfarenhet av asiatisk mat har jag försökt att återskapa något liknande :-)

Väninnans sallad var fullproppad av rejäla mängder färsk koriander, men se det fick jag inte tag i.
Så det är ett tips, massor av färsk koriander istället för den torkade!! Både finhackad och hela blad.


Det här behövs till 4 portioner: 500 g lövbiff / salt och svartpeppar / 200 g risnudlar / 0,5 gurka / 150 g sockerärtor / 1 röd paprika / 10 salladslökar / 1 knippe persilja / 1 spansk pepparfrukt
Dressing: 3 lime, rivet skal och pressad saft / 3 msk fisksås / 3 msk socker / 2 klyftor vitlök, riven / 1,5 msk japansk soja / 3 msk ingefära, riven / 1 röd chili, finhackad / 1 msk torkade korianderblad

Börja med dressingen som gärna få stå och dra ett par timmar. Blanda alla ingredienserna till dressingen och rör till sockret löst sig. Ställ åt sidan.
Koka nudlar enligt anvisningen på förpackningen. Skölj sedan genast i iskallt vatten så kokningen avstannar. Sila väl och lägg i en stor, vid salladsskål.
Salta och peppra köttet generöst och grilla ca 2-3 minuter per sida. Låt köttet vila medan resten görs i ordning.
Skala gurkan, dela på längden och kärna ur. Skär i 1 cm tjocka skivor. Dela sockerärtor på mitten. Skiva salladslök. Lägg alla grönsakerna i salladskålen tillsammans med de kalla nudlarna.
Finhacka persilja, skiva pepparfrukten och lägg i salladen.
Skär köttet i 1cm breda strimlor, lägg ner i salladen.
Häll över dressingen och blanda försiktigt men väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar