onsdag 7 december 2016

Grillad lammgryta


Grytor är ju alltid gott, men den här grytan är verkligen godare än god och bland det godaste jag ätit på länge. Visserligen tar den tid att göra, två dagar, men största delen av tiden sköter den sig själv.

Den extra smakdimensionen i grytan kommer från grillen :o Japp så är det. Marinerat lammkött med snabbesök på grillen innan det åker ner i grytan.

Det här behövs till ca 4 portioner: 6-8 skivor lammbog

Marinad: 2-3 msk svartpeppar / 2-3 msk havssalt / 4 kvistar rosmarin / 5-6 kvistar timjan / 3-4 salviablad / 4-5 msk rosépeppar / 1 rödlök / 5-6 vitlöksklyftor / 1 flaska rödvin

Gryta: Marinaden från köttet / 1 gul lök / 1 röd lök / 150 g rotselleri / 0,5 liter vatten / 1-3 dl rödvin / 2-4 msk rödvinsvinäger / 3 kalvbuljongtärningar / 2-3 msk kalvfond / 1 msk lönnsirap

Börja med marinaden. Stöt svart- och rosépeppar i en mortel, finhacka de gröna örterna och vitlöken. Skiva rödlöken. Blanda allt i en stor bunke och slå i rödvinet. Lägg ner köttet och blanda runt. Låt köttet marineras i kylskåp över natten.

Förbered grillen! Lyft ur köttet ut marinaden, se till att skrapa ner kryddorna i marinaden. Ställ marinaden åt sidan.
Grilla köttet på bägge sidorna till det får fin färg utan att bli genomstekt. Lyft av köttet från grillen.

Skiva röd och gul lök och fräs i en gryta, finhacka selleri och lägg ner i grytan. Låt brynas en liten stund innan alla marinad slås ner i grytan, se till att få med alla kryddor. Låt koka upp, häll sedan ner vatten, rödvin, vinäger, buljong och fond, till sist lönnsirap.
Lägg ner det grillade köttet i grytan och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca två timmar.

Lyft upp köttet ur grytan och rensa rent det innan servering. Är såsen tunn går det bra att reda av den med 1-2 tsk maizena utrört i kallt vatten. Lägg till sist tillbaka det rensade köttet i grytan.

Vi serverade grytan med hasselbackspotatis och en grönsallad. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar