måndag 16 januari 2017

Chokladkaka extra allt


Baka, baka liten kaka eller så blir det väldigt nära en chokladtårta. Så blev den här kakan i alla fall :-) En riktigt mörk chokladkaka täckt med en luftig chokladkräm, det kunde ju vara sämre ;-)

Det här behövs till en kaka som gräddas i 2-liters form: 200 g rumsvarmt smör / 3 dl strösocker / 3 ägg / 1,5 dl kakao / 5 dl vetemjöl / 0,5 tsk bakpulver / 1,5 tsk bikarbonat / 1 msk vaniljsocker / 1 tsk salt / 3 dl vatten.

Chokladkräm: 500 g Marabou mörk choklad (40%) / 1 dl vispgrädde / 150 g smör

Smör och polenta till bakformen.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen ordentligt och "bröa" den med polenta.

Vispa smör och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Varva ner de torra ingredienserna med vattnet i smeten.
Häll smeten i formen och grädda ca 40-50 minuter. Känn efter med en sticka, som ska vara torr. Låt kakan stå rättvänd i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp på ett galler.

Lägg choklad, grädde och smör i en kastrull, låt smälta på väldigt låg värme till en slät kräm. Låt krämen kallna. Vispa krämen med elvisp några minuter till en luftig kräm.

Dela kakan försiktigt på mitten, bred på ett lager chokladkräm, lägg på toppen och bred sedan chokladkräm runt hela kakan.

Serveras med fördel med lite lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar