söndag 22 januari 2017

Kardemummabullar


Så var det det där igen med storleken, men ju större desto bättre ;-) I alla fall när det gäller nybakade bullar. De här bullarna har massor av smak av kardemumma men också smör.

Till 20 bullar behövs: 3 dl mjölk / 50 g jäst / 1,5 dl råsocker / 0,5 tsk flingsalt / 2 msk kardemumma / 150 g mjukt smör / 1 ägg / 10-12 dl vetemjöl special
Fyllning: 175 g mjukt smör / 1,5 dl råsocker / 0,5 dl mandelmjöl / 1,5 msk mortlad kardemumma
Dekoration 1 uppvispat ägg / råsocker

Rör ut jästen i den kalla mjölken. Stöt kardemumman fint i mortel. Blanda ner kardemumma, socker, salt och ägg i mjölkblandningen. Ha ner hälften av mjölet under omrörning, därefter smöret klickvis under fortsatt omrörning. Ha ner resten av mjölet decilitervis tills degen är blank och smidig. Knåda degen 12 minuter i degblandare eller dubbla tiden manuellt.

Låt degen jäsa ca 1-2 timmar. Blanda under tiden det mjuka smöret med råsocker, mandelmjöl och mortlad kardemumma.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på bakbordet, kavla ut den tunt till en avlång kaka.
Bred ut smöret jämnt över degkakan. Vik degkakan på mitten, längs långsidan. Skär degen i remsor, snurra remsorna och knyt till en knut.
Pensla bullarna med vispat ägg och strö över råsocker. Låt bullarna jäsa 30-45 minuter.
Grädda dem i mitten av ugnen 12-14 minuter till de är gyllene. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar