onsdag 28 december 2016

Sticky bbq ribs


En del mat måste få ta tid att laga, ett exempel är definitivt tjockskurna revben. De vinner på massor av matkärlek och tid.

Den här gången körde vi revbenen först i tryckkokare, lät dem svalna, täckte dem med torr rub, grillade dem på kolgrillen och till sist fick de ett tjockt lager sticky glace innan de gratinerades i ugnen.

Till kokning behövs: 1 kg tjockskurna revben / 3-4 gula lökar / 1-2 vitlöksklyftor / 1 lagerblad / 3-4 purjolökar (endast det gröna) / 1 tsk hel vitpeppar / 1 tsk hel svartpeppar / 1 msk salt / vatten så att det täcker

Till rub behövs: 0,5 dl farinsocker / 1-2 msk paprikapulver / 1-2 msk smoked paprika / 1-2 msk spiskummin / 1-2 msk chilipulver / 1-2 msk colemans senapspulver / 1 riven vitlöksklyfta / 1/4 riven gul lök

Till sticky glace behövs: 100 g smör / 0,5 rödlök / 1 stor vitlöksklyfta / 1 dl farinsocker / 1-2 dl passerade tomater / 2-4 msk whisky / 1-2 msk worshirechestersause / 1 msk riven ingefära / 1 msk örtsalt / 1-2 msk smoked paprika / 1-2 msk chili flakes / 1 msk äppelcidervinäger / 1 msk salt

Börja med att förbereda för tryckkokning. Skär grönsakerna i bitar och lägg i botten på grytan, lägg köttet och kryddorna ovanpå. Häll på vatten s att det täcker. Sätt på locket och låt koka upp, sänk temperaturen så att trycket behålls i grytan. Låt koka 20-25 minuter.
Lyft upp köttet och låt det svalna.
Blanda kryddorna till ruben och täckköttet med rub, lägg i en påse och låt köttet stå i kylskåp över natten.
Förbered grillen och grilla sedan köttet till det får fin yta runt om. Låt köttet svalna.
Hacka lök och vitlök till glacen, blanda sedan alla ingredienserna till glacen i en kastrull, låt koka upp och sedan småputtra till en sirapsaktig konsistens.
Lägg köttet i en ugnssäker form, pensla köttet frikostigt med glace.
Sätt ugnen på 225 grader och gratinera köttet till det får en lätt knäckig yta utan att vara bränt.

Skär köttet i skivor och servera med lite glace som sås. Smaklig spis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar