torsdag 15 september 2016

Sockerkaka med äpple, kardemumma, kanel och en hint ingefära


Jag fortsätter att testa den nya bakformen från Nordic Ware. Eftersom den är så pass mycket större än alla mina andra formar, måste ju alla recept göras om och anpassas.

Den här gången blev jag sugen på äpplen och smaksatte en sockerkaka med kardemumma, kanel och en liten hint ingefära innan jag stoppade ner en äppelklyfta i varje "vinge".

Det här behövs för en form på 2,6 liter: 5 dl strösocker / 200 g rumsvarmt smör / 4 ekologiska ägg / 9 dl vetemjöl / 3 tsk bakpulver / 2 msk mortlad kardemumma / 1 msk malen kanel / 1,5 tsk malen ingefära / 3,5 dl mjölk / 1,5-2 stora äpplen / pärlsocker att strö ovanpå
Rumsvarmt smör och polenta till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla formen ordentligt med det mjuka smöret och "mjöla" noga med polenta.
Blanda vetemjöl, kryddor och bakpulver i en bunke.
Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt omväxlande de torra produkterna och mjölken till det är en jämn smet.
Skeda upp smeten i den smorda formen, dunka formen mot ett hårt underlag för att få ut eventuella luftbubblor.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stick ner en klyfta i varje "vinge" på formen. Avsluta med att strö lite pärlsocker ovanpå.
Sätt formen mitt i ugnen och grädda kakan ca 70 minuter. Känn efter med en sticka, som ska vara torr.
Låt kakan vila 10 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen.
Smaklig spis.

1 kommentar: