fredag 9 september 2016

Yoghurtbröd med emmer och virvelmjöl


Även om jag tycker absolut bäst om surdegsbröd, måste även jag vika mig för tiden ibland. Då är det behändigt med bröd som har bikarbonat som jäsmedel. Det går snabbt att röra ihop degen, ingen jäsning utan bara att sätta in i ugnen. Enda kruxet är väl att brödet behöver vila över natten, men det kan man väl stå ut med, nybakat friskisbröd till frukost?

4 dl virvelmjöl (fullkornsdinkel) / 1 dl emmermjöl / 2 dl dinkelflingor / 1 dl linfrön / 1 dl solrosfrön / 1 dl pumpafrön / 2 tsk bikarbonat / 2 tsk medelhavssalt / 1 äpple / 0,5 dl honung / 4,5 dl krämig naturell laktosfri yoghurt

Blandade frön och flingor till dekoration.

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en avlång 1,5 litersform med bakplåtspapper..
Blanda alla torra ingredienser i en degbunke. Riv äpplet på grova sidan på rivjärnet och blanda tillsammans med honung och yoghurt, rör ner i de torra ingredienserna blanda ordentligt med en slickepott.

Häll upp smeten i formen och strö blandade frön och flingor ovanpå brödet, platta gärna in det lite.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter.
Ta ur brödet ur formen och linda in i en brödduk och låt det vila på galler över natten.

Servera brödet i ca 1 cm tjocka skivor. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar