torsdag 25 januari 2018

Kardemummakaka


Kardemummakaka är en riktig klassiker, en lite tung kaka som gärna kan vara snudd på lätt ogräddad i mitten. Ovansidan ska vara pudrad med kanel och sedan massor av pärlsocker, just det där pärlsockret som man sedan har precis överallt när kakan serveras ;-)

Det här behövs till en kaka: 7 dl vetemjöl / 2 dl strösocker / 1 msk stött kardemumma / 2,5 tsk bakpulver / 100 g rumstempererat smör / 1 ägg / 2,5 dl filmjölk eller yoghurt
Kanel och pärlsocker till ovansidan. Smör och polentagryn till formen

Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en form med smör och ströa med polenta. Använd gärna en gjutjärnsstekpanna med raka kanter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och smula ner smöret, rör till det är väl blandat. Tillsätt ägget filmjölken och rör till en slät smet. Häll smeten i den smorda och ströade formen. Strö över kanel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 35-45 minuter, känn med en sticka. Låt kakan kallna i formen innan den stjälps upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar