torsdag 27 maj 2021

Rabarberkaka


Den första rabarbern är den godaste, om du frågar mig. Oftast gör jag en klassik rabarberpaj, men varför inte testa en kaka istället.
Minimalt med disk eftersom smeten rörs ihop i samma kastrull som smöret smälts i :-)


Det här behövs till 1 kaka: 
Smet: 75 g smält smör / 2 dl råsocker / 2 ägg / 1 tsk bakpulver / 2 ½ dl vetemjöl / 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

Garnering: 250 g rabarber stjälkar / 1 msk vaniljsocker / 0,5 msk potatismjöl


Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en 2-liters kastrull.
Rör ner sockret i det smälta smöret. Rör ner äggen ett i taget, tillsätt sedan bakpulver, vetemjöl och vaniljpulver.
Smörj och bröa en pajform, ca 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen.
Skär rabarbern i små bitar. Strö vaniljsocker och potatismjöl över rabarberbitarna och rör om. 
Lägg rabarberbitarna ovanpå smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 min eller tills den fått lite färg. 
Låt kakan svalna i formen. Serveras bäst med vaniljsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar