Den första rabarbern är den godaste, om du frågar mig. Oftast gör jag en klassik rabarberpaj, men varför inte testa en kaka istället.
Minimalt med disk eftersom smeten rörs ihop i samma kastrull som smöret smälts i :-)
Det här behövs till 1 kaka:
Smet: 75 g smält smör / 2 dl råsocker / 2 ägg / 1 tsk bakpulver / 2 ½ dl vetemjöl / 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
Garnering: 250 g rabarber stjälkar / 1 msk vaniljsocker / 0,5 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en 2-liters kastrull.
Rör ner sockret i det smälta smöret. Rör ner äggen ett i taget, tillsätt sedan bakpulver, vetemjöl och vaniljpulver.
Smörj och bröa en pajform, ca 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen.
Skär rabarbern i små bitar. Strö vaniljsocker och potatismjöl över rabarberbitarna och rör om.
Lägg rabarberbitarna ovanpå smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 min eller tills den fått lite färg.
Låt kakan svalna i formen. Serveras bäst med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar