torsdag 6 maj 2021

Änglakaka med espressokräm


Har du som jag, mängder av äggvitor över, är Angel food cake eller Änglakaka perfekt att baka. Kakan är lätt som en fjäder och doftar ljuvligt av tonka. Skär upp och ät den som den är eller toppa gärna kakan med espressosmörkräm.
 
Smörkrämen är en italiensk smörkräm smaksatt med finmalda espressobönor, recept på smörkrämen finns HÄR, ersätt jordgubbarna med 1-2 tsk malda espressobönor. 

Smeten räcker till två sockerkaksformar eller en fyrkantig form på 30x40 cm.

Det här behövs till kakan: 10 äggvitor / 1 tsk citronsaft / 3,5 dl strösocker / 2,5 dl vetemjöl / 1 tsk vaniljsocker / 0,5 finriven tonkaböna (kan uteslutas) / 1 krm salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det har blivit en fast och glansig maräng.
Sikta samman mjöl, vaniljsocker och salt. Riv ner tonkabönan.
Vänd försiktigt i den torra blandningen i marängen och bred ut smeten i en osmord bakform, ca 30 x 40 cm eller två osmorda sockerkaksformar.
Grädda kakan i mitten av ugnen tills den känns fast, ca 25 minuter.

Vänd genast bakformen upp och ned och låt kakan svalna under formen.

Servera kaka som den är eller dekorera med spritsad smörkräm.


Om du skulle bli sugen på macrons, finns några olika recept HÄR ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar