onsdag 25 november 2020

Pumpabröd med Ölandsvete och rapsfrön


Det är hög tid att ta hand om pumporna från Halloween. Jag brukar antingen skära i bitar och rosta i ugn, eller koka dem i ugn för att sedan purea. 
Bägge alternativen packar jag i portionspåsar och fryser.
Till det här brödet använde jag 2 dl pumpapuré, men det går lika bra att ersätta all degvätska med pure. Se bara till att vätskan motsvarar 5 dl.
Om du bara använder pumpapuré kan du behöva laborera lite med mjölmängden för att få en smidig deg.
 
Det här behövs till 12 stora portionsbröd: 75 g jäst / 2 dl pumpapuré / 3 dl kall mjölk / 1 msk flingsalt / 5 dl Ölandsvete / 1 dl solrosfrön / 0,5 dl linfrö / 75 g rumsvarmt smör / 5-6 dl Manitoba cream (eller vetemjöl special)
Ägg till pensling / solrosfrö och rapsfrön att strö ovanpå
 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över pumpapuré och mjölk, rör till jästen löst upp sig.
Blanda ner salt, Ölandsvete och frön. Knåda till en jämn och kladdig smet, blanda ner det rumsvarma smöret och tillsätt sedan Manitoba cream till degen är smidig. Arbeta degen 10 minuter till du fått upp glutentrådar.
Låt degen jäsa 1-2 timmar under bakduk.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i 12 lika stora delar och rulla till runda bullar. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön.
Låt bröden jäsa 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 12-14 minuter, låt dem sedan kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar