För några veckor sedan upptäckte jag äppelcurd, jag använde det som fyllning i en marängpaj. Men kom sen på att det skulle vara himmelriket att ha den lena äppelkrämen i munkar.
Sagt och gjort, en ny sats äppelcurd fick minsann gosa in sig i nyfriterade munkar. Mumsigt värre och farligt gott :-)
En sats av curden räcker till trippel sats av munkdegen, men curden är även jättegod att använda på frukostgröt, filen eller på macka som marmelad.
Det här behövs till en sats äppelcurd: 750 gr äpplen i bitar / färskpressad saft från 1,5 citron / 3 dl råsocker / 100 gr smör / 2 uppvispade ägg
Det här behövs till en sats munkar (10 st): 50 gr smör / 1 dl mjölk / 25 gr jäst / 1 tsk mortlad kardemumma / 2 msk råsocker / 1 krm salt / 1 ägg / 4,5 dl manitoba cream
ca 1 liter olja till fritering och strösocker till garnering
Koka äpplen och citronsaft till äppelcurden till de blir mosiga.
Sila moset i en ny kastrull. Tillsätt sockret under omrörning, därefter smör och vispat ägg. Värm försiktigt och låt försiktigt sjuda, inte koka. Rör hela tiden till curden tjocknar.
Sila ner i en bunke. Kyl bunken i kallt vatten och rör emellanåt till curden kallnat helt.
Smält smöret till munkdegen och häll i mjölken, värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll ner kardemumma, råsocker och salt. Häll över mjölk-smörblandningen och rör om till jästen löst upp sig.
Arbeta ner ägg och manitoba cream, arbeta degen ca 10 minuter till den känns smidig.
Sätt plastfolie över degbunken och låt degen jäsa ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbord, knåda degen och dela den i 10 lika stora delar. Rulla till runda bullar och platta till dem något. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några i taget. Fritera dem 3-4 minuter, vänd dem efter halva tiden.
Ta upp munkarna och låt dem rinna av på tidningspapper. Rulla dem sedan i strösocker.
Fyll äppecurd i en spritspåse med tyll, tryck tyllen in i munken och spritsa krämen in i munken.
Ställ sedan munkarna med hålet uppåt så att äppelkrämen inte rinner ut.
Oj så gott. Vad du kan. Jag blir kallsvettig bara jag läser receptet skulle stressa ihjäl mig tror jag. Måste det vara råsocker är en annan tanke? Ha det fint Kraaam Pia
SvaraRadera