Jag tror inte att våra grannar är jätteförtjusta i fisk och när deras son kom hem med en nyfiskad regnbåde hamnade den i vårt kök.
Vi planerade gärna om maten och grillrökte regnbågen hel och serverade med en härlig citronsås och potatis i foliepaket.
Det blev en del förberedelsearbete, men själva tillagningen gick desto fortare.
Det här behövs för 3-4 portioner: 1 hel regnbåge ca 1 kg / 1 knippe färsk timjan / 0,5 citron i skivor, blasten från 4 st färska lökar (eller motsvarande mängd purjolök) / 25 g smör / 0,5 dl vin
Potatispaket: 12-16 st färskpotatisar / 4-8 färska smålökar / 1 knippe sparris / 1 färsk vitlök / 25 g smör / 2 tsk herbes de provance / 1 tsk flingsalt / 0,5 dl vitt vin
Sås: 2 dl gräddfil / 2 dl creme fraiche / rivet skal av 0,5 citron / 0,5-1 tsk örtsalt
Bred ugns-/grillfolie och 1 näve blötlagd hickoryflis
Ta ur och skölj regnbågen. Dela lökblasten i mindre bitar. Lägg lökblast, timjan, citronskivor och smör inuti fisken.
Ta dubbelfolie och lägg fisken ovanpå, "Knöla ihop" folien som ett badkar åt fisken och häll över vinet.
Förkoka potatis och lök till de är nästintill färdigkokta. Häll av kokvattnet.
Skiva den färska vitlöken tunt. Dela sparrisen i mindre bitar.
Ta dubbel folie och lägg i en karott. Lägg ner alla grönsaker, inklusive potatis och lök, fördela smöret och häll på vinet. Vik ihop foliepaketet tätt.
Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen och ställ svalt.
Tänd upp grillkolen.
Häll av hickoryflisen och lägg i en rökburk. Häll kolen i grillen och ställ ner rökburken, lägg på gallret och lägg på locket. Låt stå ca 5 minuter för att bilda ordentligt med rök.
Lägg fisk- och potatispaket för indirekt tillagning. Låt fisken tillagas ca 10-15 minuter beroende på hur varm din grill är.
Lägg foliepaketen på fat inför serveringen, veckla upp potatispaketet.
Servera tillsammans med såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar