onsdag 10 juli 2019

Kokt torsk med ägg- och persiljesås


Det finns några maträtter som jag är barnsligt förtjust i och då menar jag verkligen det. Smakminnen som hängt med sen barnsben med andra ord.
Kokt torsk med ägg- och persiljesås, serverad med lite färskpotatis. Husmanskost blir inte mycket bättre än så faktiskt.

Till kokt torsk för fyra personer behövs: 600 g torsk / 0,5 citron / 0,5 lime / flingsalt

Fond till torsken: 1 dl vitt vin / 1 dl vatten / 5 cm skivad purjo.

Sås: 30 g smör / 2-3 msk vetemjöl / 3 dl vispgrädde / 1-2 dl creme fraiche / 0,5 dl vitt vin / 0,5 grönsaksbuljongtärning / 0,5 fiskbuljongtärning / 1 krm cayennepeppar / 2 hårdkokta och hackade ägg / 1 dl hackad persilja

Börja med att marinera torsken, kläm citron- och limesaft över fisken, strö över flingsalt. Låt fisken marineras under 20-30 minuter.

Smält smöret till såsen, vispa ner vetemjölet och låt det brynas lite lätt. Vispa ned grädde lite i taget och sedan creme fraiche. Tillsätt vin och buljongtärningar och låt såsen sjuda 5-10 minuter. Smaksätt med lite cayennepeppar. Låt såsen stå på lägsta värme på spisen.

Gör fonden till torsken. Sprid ut den skivade purjon i en traktörpanna, häll i vin och vatten. Värm upp under lock på låg värme. När det börjar sjuda i pannan lägg i fisken och låt sjuda sakta under lock. När fisken börjar bli fast i köttet är den snart färdig - låt den inte bli överkokt.

Rör ner ägg och persilja i såsen.
Servera torsken på varma tallrikar tillsammans med såsen och kokt potatis.

1 kommentar: