tisdag 11 juni 2019

Belgiska våfflor


Belgiska våfflor är mer ett bakverk än en traditionell våffla. Lite som en munk, men ändå inte. Ljummen, tjock och fluffig, pudrad med florsocker och serverad med färska bär och lite grädde. Perfekt till helgfrukost, brunch eller dessert.
Smeten kan försvaras övertäckt i kylskåp ca 2 dagar utan att våfflorna för den skull blir sämre.

Det här behövs till 5 laggar: 2 ägg / 125 g smör / 2,5 dl mjölk 3 % / 2 dl vatten / 12 g färsk jäst / 0,5 tsk havssalt / 0,75 dl strösocker / 2 krm vaniljpulver / 6,75 dl vetemjöl

Separera äggulorna från vitorna.
Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljpulver och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 30 minuter.
Värm våffeljärnet. Grädda våfflorna 3-5 minuter.

1 kommentar:

  1. Åh så gott det där ser ut. Jag har sett ibland på hotell att det finns men har aldrig testat. Kraaaam Pia

    SvaraRadera