När man ramlar över svensk, färsk, vit sparris går det ju inte bara att låta bli :-)
Att sedan koka sparrisen, mör som smör och servera den tillsammans med hollandaisesås, då är man i sparrishimlen ;-)
Det här behövs: så mycket sparris du får tag i
150 g smör
/ 1 äggula / 1,5 msk torrt, vitt vin / citronsaft och lite rivet citronskal från ekologisk citron
/ salt och peppar
Skala sparrisen med potatisskalare, börja cirka 2 centimeter från knoppen. Skär bort den träiga nedre delen på sparrisstjälkarna.
Sjud sparrisen i lättsaltat vatten 10-15 minuter.
Smält smöret och låt svalna några minuter så att bottensatsen från smöret ligger kvar på botten.
Ta en mindre kastrull och lägg i äggula och vitt vin. Sätt på låg värme, vispa samman äggulor och vin tills det börjar tjockna. Vispa försiktigt i hälften av det smälta smöret, lite i taget, så inte bottensatsen från smöret kommer med. Vispa till en majonnäsliknande sås.
Fortsätt att vispa i resten av smöret. Smaka av såsen med citronskal, pressad citron, salt och peppar.
Servera såsen direkt med sparrisen, eventuellt med något tillbehör. Vi tog hemrökt kycklingklubba.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar