måndag 18 februari 2019

Valnötskaka


Efter ett sånt valnötsår som förra året, kan man verkligen unna sig att frossa i valnötter. Det gör vi!
Surdegsbröd, toscakakor och nu sockerkaka proppfull med valnötter.

Det här behövs till 1,5 liters form: 3 dl skalade valnötter / 3 ägg / 2 dl strösocker / 2,75 dl vetemjöl / 4 tsk bakpulver / 1 krm vaniljpulver / 100 g smält smör / 1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem 5-10 minuter, låt dem sedan svalna. Mal dem i mandelkvarn.
Smörj och bröa kakformen. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och malda nötter.
Rör ner mjölblandningen varvat med det smälta smöret och mjölken. Rör försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45-50 minuter. Känn med en tandpetare eller sticka som ska vara torr.
Låt kakan svalna några minuter innan den stjälps upp på ett galler. Låt svalna under formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar