onsdag 6 december 2017

Sichuan kalkon


1972 skrev Ningtsu Malmqvist en kinesisk kokbok på svenska, 1980 kom den i nyutgåva och förra året fick vi den av svärmor (Ningtsu´s kinesiska kokbok). Det här är min tolkning av Sichuan hongshao niurou, men med strimlad lårfilé av kalkon.

Det här behövs till 4 portioner: 450 g strimlad lårfilé av kalkon / ca 20 cm strimlad purjolök / ca 100 g sugar snaps / 0,5 paprika / ca 5 cm finhackad färsk ingefära / 6 finhackade vitlöksklyftor / 3 stjärnanis / 1,5 msk sambal oelek / 1 tsk sichuanpeppar / 5 msk japansk soja / 4 msk sherry / 1 msk oystersås / 1 msk hoisinsås / rapsolja att fräsa i och vatten

häll lite olja i botten på en järngryta och värm upp. Lägg i sichuanpeppar, stjärnanis och sambal oelek, låt fräsa några minuter. Lägg i ingefära och vitlök och låt det fräsa med ytterligare några minuter, får inte ta färg. Lägg i kalkonköttet och låt det få stekyta runt om. Tillsätt soja, sherry, oystersås, hoisinsås och rör om. Häll vatten så att det precis täcker. Låt koka ca 15-20 minuter, tillsätt sugersnaps, paprika och purjolök låt koka till grönsakerna är al dente.
Lyft ur stjärnanisen och servera grytan tillsammans med ris.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar