måndag 12 juni 2017

Spenat- och sparrispaj


 Det är så kul att så och sedan gå ut i landet för att skörda. En ruta, 30x30 cm, bredsådd med sspenat blev ungefär 3 liter vid skörd och perfekt till en paj. Sparris och lite ostrester från kylskåpet, voila en paj på gång. Snabblagad middag mitt i veckan eller som en rätt på buffébordet.


Pajdeg: 3 dl fullkornsvetemjöl / 1 msk kallt vatten / 125 gr smör / 1msk svarta sesamfrön / 1 msk vita sesamfrön / 2 tsk chiliflakes / 1 tsk örtsalt

Fyllning: ca 3 dl riven lagrad ost / 3 ägg / 1 dl laktosfri mjölk (3%) / 2 l sköljd spenat / 10 cm purjolök / några gröna sparrisar /1 tsk örtsalt / olivolja att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Har du ingen matberedare häller du vetemjölet i en skål och nyper sedan in smöret, tillsätter vattnet lite i taget och knådar snabbt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform ända upp på kanten. Ställ i kylskåpet medan du väntar på ugnen, ca 20 minuter.

Strimla purjolöken. Häll olivolja i en stekpanna, värm på medelhög värme. Fräs spenat och purjolök utan att de tar färg, ca 10 minuter.

Nagga botten på pajskalet och förgrädda 10-15 minuter.
Vispa ihop grädde, ägg och örtsalt. Lägg den rivna osten i pajskalet, lägg på de frästa grönsakerna. Lägg sparris i fint mönster ovanpå.
Häll över äggstanningen.
Grädda pajen ca 25 minuter till den får fin färg. Låt den gärna stå 10-15 minuter innan du skär i den.

Servera med en sallad, överringlad med ramslöksolja och kanske lite kallskuret kött för dem som vill ha.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar