måndag 15 maj 2017

Laxtårta 2.0


Så var det dags igen, dags att uppdatera laxtårtan. Den här är utan gelatin och kan alltså ätas av vegetarianer som äter fisk och mjölkprodukter. Jag använder givetvis laktosfria mjölkprodukter ;-)

Passar lika bra till påsk, valborg som till midsommar eller födelsedag. Enkel att göra med några få ingredienser. Förbereds dagen innan, dekoreras precis innan den ska ätas.

Till 1 tårta (räcker till ca 6 personer) behövs:
Botten: 250 g kavring / 100 g smält smör
Fyllning: 300 g kallrökt lax / 5 dl creme fraiche / 300 g cream cheese / 0,5 dl finhackad gräslök / 0,5 dl finhackad gul lök / 1 dl finhackad dill / svartpeppar från kvarn / några droppas citronsaft
Dekoration: 0,5 kg räkor

Finhacka, eller mixa kavringen. Rör ner smält smör. Platta ut brödsmulorna i botten på en form med löstagbar kant.
Hacka den gravade laxen.
Blanda samman creme fraiche och cream cheee till en jämn smet. Rör ner lax, gräslök, lök och dill. Smaksätt med peppar och citronsaft.
Häll fyllningen ovanpå smulbotten, slå formen i bordet lätt så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta ut fyllningen, sätt en plastfolie på formen och ställ kallt minst 4 timmar eller över natten.

Skala räkor och dekorera tårtan.

Sen vill jag bara ge ett vintips till laxtårtan, en perfekt chardonnay från Mendocino County USA :-)
En chardonnay med fruktig smak, fatkaraktär, inslag av smör, mango, ananas och vanilj. Bonterra är namnet, varunummer 16632 och priset är 139 kr.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar