Hantverk + Stefan Ekengren = Husmanskost och givetvis massor av inspiration till två matnördar ;-)
Vi letade upp en perfekt bit färsk laxfilé och skred till verket.
Det här behövs till 4 portioner: 500-700 g färsk laxfilé i bit / 1 msk havssalt / 0,5 gul lök / 1 morot / 10 fänkålsfrö i en nätpåse.
Lag: 1 l vatten / 0,75-1 dl rödvinsvinäger / 2 kryddnejlikor / 1 lagerblad / 3-4 kraftiga dillstjälkar
Dillmajjo: 2 dl majonäs / 1 dl dillolja (recept finns HÄR)
Skär laxen i 4-5 cm stora bitar (ca 50 gr). Lägg laxbitarna på ett fat och strö saltet över, sätt platsfolie över och låt vila 2 timmar.
Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva moroten. Blanda samtliga ingredienser till lagen med lök, morot och fänkålsfrö. Koka upp lagen.
Torka av laxkuberna och lägg dem i en form med hög kant, slå den kokande lagen och grönsakerna över laxen. Låt laxen svalna i rumstemperatur.
Blanda majonäs med dillolja.
Servera laxen rumstempererad med dillmajjo, klyftpotatis och kokt sparris.
Sen vill jag bara ge ett vintips till laxen, en perfekt chardonnay från Mendocino County USA :-)
En chardonnay med fruktig smak, fatkaraktär, inslag av smör, mango, ananas och vanilj. Bonterra är namnet, varunummer 16632 och priset är 139 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar