fredag 17 mars 2017

Citronsockerkaka


Det finns sockerkaka och så finns det sockerkaka, den här med rejäl citronsmak är riktigt luftig och uppfriskande. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Det här behövs till en kaka: 4 dl vetemjöl / 0,5 tsk salt / 1 msk bakpulver / 3,25 dl strösocker / 1,25 dl mjölk / rivet skal och saft från 2 citroner / 1,25 dl rapsolja / 3 ägg

Smör och polenta till sockerkaksformen

Sätt ugnen på 175 grader och varmluft, eller höj temperaturen till 190 grader om du inte har varmluftsfunktion.
Rengör citronerna och torka dem. Riv skalet fint och pressa sedan ur saften.

Smöra formen noggrant och ströa den med polenta.
Blanda mjöl, salt, bakpulver, strösocker och rivet skal i en bunke.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan. Tillsätt det torra till det uppvispade ägget och rör noggrant till en jämn smet. Rör till sist ner citronsaften.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 50 minuter. Känn efter med en stick att kakan är torr.
Ta ut formen och låt den vila ca 10 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler och låt den svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar