måndag 27 mars 2017
Fish and chips 2.3
Fish and chips är verkligen en härlig klassiker tillsammans med hemgjord remouladsås. Det tar lite tid, men det är det värt.
Den här gången hade vi beslutat oss för en riktigt krispig frityrsmet, och den blev den. Tänk bara på att maten inte kan vänta, utan den ska ätas direkt när den är klar.
Börja med remouladsåsen som behöver stå en stund för att få lite mer djup i smaken.
Remouladsås: 1 dl majonäs / 1 dl creme fraiche / 1 msk finhackad kapris / 0,5 tsk körvel / 0,5 tsk dragon / i knivsudd curry / 1,5 msk finhackad saltgurka / 1,5 msk finhackad inlagd paprika (gurka och paprika kan ersättas med bostongurka)
Gå sedan över till att förbereda chipsen, det vill säga pommes.
ca 2-3 potatis per person / 2 liter vatten / 1 dl vitvinsvinäger
Skär potatisen kantig, skär sedan i stavar ca 1x1 cm i potatis längd
Häll vatten och vinäger i en stor bunke, lägg i potatisen och låt den ligga ca 30-60 minuter.
Sen är det dags att ta hand om fisken.
ca 125-150 g fiskfilé per person / saft från 0,5 citron / 1 nypa havssalt
Mjöl att rulla fisken i
Frityrsmet: 1,5 dl vetemjöl / 0,5 dl rismjöl / 1 tsk bakpulver / 2 dl kolsyrat vatten / 1 vispad äggvita
Säkerställ att fisken är helt fri från ben. Skär i lagom portionsbitar, lägg i en form med kanter. Pressa citronsaft över och salta lätt. Låt fisken marineras ca 30 minuter.
Häll av potatisen i ett durkslag och låt den rinna av. Lägg över på handdukar och torka av den.
Värm upp oljan till 150 grader. Fritera potatisen 10 minuter. Lägg upp på plåt med tidningspapper.
Värm upp oljan till 180 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten, vispa ner vattnet. Rör till sist ner den vispade äggvitan.
Häll bort marinaden från fisken och och torka av den. Rulla fisken i vetemjöl, den ska vara helt täckt. doppa fisken i frityrsmeten och släpp försiktigt ner den i oljan. Fritera ca 5-10 minuter till de får fin färg. Lägg upp på plåt med tidningspapper.
Till sist är det dags att knapra till chipsen genom att fritera dem en sista gång, ca 2-4 minuter. Passa dem så att de inte blir för mörka. Lägg upp på plåt med tidningspapper och salta dem.
Servera direkt.
Etiketter:
chips,
fish,
friterad fisk,
pommes frites,
remouladsås,
sås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar