söndag 20 mars 2016

Ramslökssoppa


Ramslök är vårens favoritkrydda/grönsak. Varje vår tar vi minst en plockkarutflykt, ramslök går alldeles utmärkt att frysa i uppblåsta plastpåsar. Perfekt att sen hacka ner i olika maträtter.

Så här till påsk tycker jag att det är lite kul att bryta av den traditionella påskmaten med en trerätters vårmeny. Årets förrätt blir nog med stor sannolikhet ramslökssoppa.

Det här behövs för 4 förrättsportioner: 0,5 gul lök / 2 vitlöksklyftor / det gröna från en purjolök / smör att fräsa i / 1 dl torrt vitt vin / 0,5 l vatten / 1,5 hönsbuljongtärning/ 1 knippe ramslök / 1 dl vispgrädde / 1 dl creme fraiche / smaka av med svartpeppar, riven muskotnöt och några stänk citronsaft

Finhacka lök, vitlök och purjolök. Smält smöret i en kastrull och fräs hacket på låg värme till det är glansigt men utan att ta färg. Häll på vin, vatten och lägg ner buljong. Låt koka och reducera till hälften av vätskan återstår.
Grovhacka ramslöken och lägg ner i reduktionen. Mixa med stavmixer.
Rör ner grädde och creme fraiche och ge soppan ett uppkok.

Servera gärna soppan med kokt vaktelägg och blomknopp av ramslök. Jag serverar den med små vaktelägg.
Smaklig spis.

2 kommentarer:

  1. Ramslök har jag aldrig ätit och blev ju såklart supernyfiken nu. Soppan ser sagolikt god ut. Glad påsk till dig. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  2. Har alltid vart nyfiken på ramslök, men aldrig kommit mig för att testa. Ser jättegott ut

    SvaraRadera