torsdag 25 februari 2016

Creme Brulé med färska bär


Jag är ett stort fan av desserter, om någon dessutom lockar med en creme brulé då är jag i himmelriket.
Men, det finns ett stort men, för inte allt för länge sedan åt jag ute i Stockholm, de serverade äggröra istället för creme brulé. Det är INTE gott!! Givetvis gick desserten raka vägen tillbaka till köket.
Varför det blir äggröra? Om man har för bråttom och tar i för mycket med värmen.

Det här behövs för 6, 10 cm stora formar:
4 dl vispgrädde / 0,8 dl mjölk / 4 äggulor / 0,8 dl strösocker / 1 vaniljstång
Råsocker och färska bär till dekoration

Sätt ugnen på 125 grader.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, vaniljfrön, strösocker och mjölk till sockret löst sig. Rör ner grädden. Häll upp i formar.
Ställ formarna i en långpanna. Häll på med varmt vatten till minst halva formarnas höjd.
Låt formarna gräddas i ca 1,5-2 timmar. Creme brulén är klar när den stelnat, men fortfarande är lite "vobblig". Ta ut formarna försiktigt och ställ kallt ca 4 timmar eller över natten.

Vid servering strös råsocker över och bränns av med en brännare, eller i ugnen på högsta temperatur nära värmeelementen.

Servera med färska bär. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar