lördag 6 februari 2016

Hjärtergott


En vecka kvar till "Alla hjärtans dag", inte egentligen något jag firar med presenter och ballonger. Men jag brukar tänka lite extra på vad jag vill bjuda på vid matbordet. Eftersom det är en söndag i år, tänkte jag att det kanske kunde vara gott med en enkel tårta :-)
En väldigt lätt och luftig botten, massor av vaniljkräm och hallonsylt mellan. Lite vispad grädde på toppen och runt kanterna för att "klistra" fast marsipantäcket.

Till botten behövs: 4 ägg / 2 dl strösocker / 1 dl vetemjöl / 1 dl potatismjöl / 2 tsk bakpulver

Till vaniljkräm behövs: 0,5 vaniljstång / 2,5 dl mjölk (3%) / 3 äggulor / 0,75 dl strösocker / 0,5 dl maizena / 25 g smör

Du behöver dessutom ca 1 dl god, ekologisk hallonsylt och 250 g marsipan eller ett färdigkavlat marsipanlock. Ca 2 dl vispgrädde.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en 1,5 liters bakform med smör och bröa den med mannagryn eller polenta.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta de torra ingredienserna över äggvispet och blanda försiktigt med en slickepott. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda ca 30 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är torr. Låt kakan vila någon minut i formen, tippa sedan upp den på ett galler för att svalna.

Fortsätt sedan med vaniljkrämen. Vispa äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Häll mjölken i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa fröna ner i mjölken, lägg även i vaniljstången. Koka upp mjölken, häll den över äggvispet under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under omrörning, rör till krämen tjocknar. Lyft ur vaniljstången och rör ner smöret. Ställ kallt.

Dela kakan i tre bottnar. Spritsa vaniljkräm och bred ut hallonsylt mellan varje botten.
Vispa grädde ganska hårt. Bred ett tunt lager grädde på toppen av tårtan och runt dess kanter.

Kavla ut marsipanen tunt, ca 1,5-2 mm, mellan plastfolie. Ta bort den ena folien och använd den andra för att vända upp marsipanen på tårtan. Släta försiktigt ut den runt tårtan och skär bort överflödet.
Sikta gärna över lite florsocker före servering. Smaklig spis

1 kommentar:

  1. Mmmm prinsesstårta en av de stora favoriterna här hemma. Kramisar TIna

    SvaraRadera