måndag 12 oktober 2015

Päronmazarinkaka


Så var det det där med päronkakan då, ett litet hopkok av en idé och ett engelskt bak-program ;-) De flesta päron har ju en väldigt mild fin sötma och inte speciellt mycket syra. Menlösa tycker en del, supergoda tycker jag!


Till en pajform behövs:
Mördeg: 2,5 dl fullkornsvetemjöl / 0,5 dl strösocker /100 g smör
Fyllning: 100 g mandelmjöl / 2 ägg / 1 dl strösocker / 50 g rumstempererat smör
1 päron

Arbeta snabbt ihop mördegen till en smidig deg. Lägg i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.

Kavla ut mördegen ca 3 mm tjock, klä en pajform med avtagbar kant med degen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred ut i formen.
Skala päronet och skär i tunna klyftor, lägg ett fint mönster på mandelsmeten. Tryck till dem lite, men inte så pass att mandelsmeten stiger upp på päronen.
Grädda kakan ca 45-50 minuter långt ner i ugnen, passa på att mandelsmeten inte blir för mörk (täck i så fall med ett bakplåtspapper).
Låt kakan svalna innan du tar bort kanten försiktigt.
Smaklig spis.

1 kommentar:

  1. Precis vad jag ville ha. Ett päronkakerecept med mandelmjöl Mums! Här ligger det en skål full av päron från svägerskan. Kraaaam Pia

    SvaraRadera