måndag 15 april 2013

Krämig jordärtskocksgratäng, grillad kalkonsnitzel och rödvinslöksmör


Gratäng: 0,5 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 2 palsternackor (100 gr) / 500 gr jordärtsskockor / 350 gr potatis / 1 dl vitt vin / 1,25 kalvbuljongtärning / 4 dl laktosfri vispgrädde / 1 tsk torkad timjan / 3 dl riven lagrad ost / smör att bryna i
Rödvinslöksmör: 0,5 dl finhackad lök / 0,75 dl rödvin / 0,25 dl röd balsamico / 100 gr rumstempererat laktosfritt smör / salt / peppar /citronsaft


Hacka lök och vitlök till gratängen, smält smöret i en kastrull och tillsätt löken. Låt löken fräsa utan att ta färg. Skala och skiva (ca 3 mm tunt) palsternacka, potatis och jordärtsskocka lägg ner i kastrullen tillsamman med den blanka löken. Rör om, slå på vinet och lägg i buljongtärning. Häll på grädden och krydda med timjan. Låt koka till rotfrukterna är mjuka, ca 20-30 minuter, rör om då och då så att det inte bränner i botten.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp gratängen i en ugnsfast form.

Lägg den hackade löken till smöret i en kastrull, slår över vin och balsamico. Låt det koka till det är nästan torrt i kastrullen och löken känns al dente. Låt rödvinslöken svalna och blanda sedan med smöret. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Tänd grillen! och krydda kalkonsnitzeln, vi använder lite olja och Öländsk vitlökspeppar.


Lägg osten över gratängen och grädda i ca 15 minuter till den får fin färg. Grilla under tiden köttet.


Servera på varma tallrikar, gärna med en sallad till. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar