onsdag 18 januari 2017

Kinasinspirerad gryta, med eller utan kött


Nu har jag inte besökt asien och har inte många kinesiska kryddor i mitt skafferi men jag har tagit de smakerna jag känner igen från besök på kinarestaurangerna runt omkring och satt ihop det i en gryta. Fördelen med den här grytan att den är lika god oavsett om du tillsätter färs eller inte :-)

Det här behövs för 4 portioner: 0,5 litet vitkålshuvud / 2 morötter / 2 gula lökar / 100 g rotselleri / 5 cm ingefära / 3 vitlöksklyftor / 0,5 paprika / 3-4 dl mungbönsgroddar / 2 msk sichuanpeppar / 0,5 dl soya / 0,5 dl fishsauce / 2 msk ostronsås / 2 msk hoisinsås / 1 msk sesamolja / 2 msk mirin /0,5 dl sherry / 1 msk sambal oelek / 4 dl vatten / 0,5 kg blandfärs (kan uteslutas) / olja att fräsa i


Finstrimla vitkål, morötter, lök, och paprika. Finriv ingefära och vitlök. Krossa sichuanpeparn i en mortel.
Häll olja i en gryta, om du har valt att göra grytan med färs börjar du med att fräsa den. Annars fortsätter du här, ha ner de förberedda grönsakerna förutom paprikan och böngroddarna. Rör om ordentligt så att allt blir ordentligt blandat. Ha ner peppar och de olika såserna inklusive vatten. Låt koka till grönsakerna är mjuka, ha då ner paprika och böngroddar. Låt koka ca 5 minuter till.
Servera grytan med ris och eventuellt mer soya och sambal oelek.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar