lördag 29 juli 2023

Thailändsk räksallad


Det här behövs till 4 portioner: 16 råa stora räkor / citron saft / salt och svartpeppar / 8 stora pilgrimsmusslor / 200 g risnudlar / 0,5 gurka / 150 g sockerärtor / 1 röd paprika / 10 salladslökar / 1 knippe persilja / 1 spansk pepparfrukt

Dressing: 3 lime, rivet skal och pressad saft / 3 msk fisksås / 3 msk socker / 2 klyftor vitlök, riven / 1,5 msk japansk soja / 3 msk ingefära, riven / 1 röd chili, finhackad / 1 msk torkade korianderblad

Börja med dressingen som gärna få stå och dra ett par timmar. Blanda alla ingredienserna till dressingen och rör till sockret löst sig. Ställ åt sidan.
Skär pilgrimsmusslorna i tunna skivor medan de fortfarande är lite frusna. Lägg ut de tunna skivorna på en tallrik och skeda över lite av dressingen. Ställ kallt.
Pressa citron över räkorna, salta och peppra. Trä räkorna på fyra spett, grilla ca 5 minuter per sida. Låt räkorna vila medan resten görs i ordning.
Koka nudlar enligt anvisningen på förpackningen. Skölj sedan genast i iskallt vatten så kokningen avstannar. Sila väl och lägg i en stor, vid salladsskål.
Skala gurkan, dela på längden och kärna ur. Skär i 1 cm tjocka skivor. Dela sockerärtor på mitten. Skiva salladslök. Lägg alla grönsakerna i salladskålen tillsammans med de kalla nudlarna.
Finhacka persilja, skiva pepparfrukten och lägg i salladen.
Häll över dressingen och blanda försiktigt men väl.
Fördela salladen i fyra djupa tallrikar, toppa med de tunnskurna, marinerade pilgrimsmusslorna och räkspetten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar