torsdag 20 juli 2023

Blåbärspaj med vaniljkräm


Så lyxigt det känns att kunna gå ut i trädgården, plocka av lite bär och sedan gå in och baka en god dessert. Och god är den, jag lovar!
Krispig pajbotten, vaniljkräm och blåbär. Vad kan gå fel?


Det här behövs till en paj (24 cm diameter med löstagbar kant);
Mördeg: 150 g vetemjöl / 75 g kallt smör / 60 g strösocker / 1 äggula / 2-3 tsk kallt vatten
Vaniljkräm: 3 dl mjölk (3%) / 1 dl vispgrädde / 0,75 dl strösocker / 2 msk vaniljsocker / 2 msk maizena / 2 ägg / 25 g smör
Topping: 0,5 liter blåbär

Börja med mördegen:
Har du matberedare lägger du mjölet i degskålen, lägger i smöret i bitar och strösockret. Mixa till en smuldeg, tillsätt äggula och vattnet en tesked i taget till degen går ihop.
Har du ingen matberedare, lägg mjöl och socker i en bunke, tillsätt smöret och smula ihop med fingrarna. tillsätt äggula och vattnet en tesked i taget till degen kan arbetas ihop.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant och ställ i kylen ca 30 minuter. Värm ugnen till 190 grader under tiden.
Picka pajdegen med en gaffel.
Klipp ut ett bakplåtspapper, lika stort som pajformen inklusive kanten. Lägg bakplåtspappret i pajformen, det ska täcka upp på kanten lägg i bakbönor eller helt vanliga ärtor.
Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut pajskalet från ugnen, ta bort bakplåtspapper med bakbönor/ärtor och fortsätt sedan grädda i 15 minuter till pajskalet har en gyllene färg.
Ta ut pajskalet från ugnen och låt det kallna.

Koka upp mjölk och socker i en kastrull. Vispa ihop vispgrädde, vaniljsocker ägg och maizena. Slå den kokande mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt precis koka upp under ständig omrörning. Rör ner smöret och sila såsen genom finmaskig stålsil och kyl i vattenbad.

Häll den kalla vaniljsåsen i det kalla pajskalet och ställ gärna i kylskåp en stund. Toppa pajen med blåbär före servering.
Ta bort pajformskanten och lägg pajen på ett serveringsfat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar