Med inspiration från ett av alla matprogram man glor igenom under vintern, "Rick Stein's Long Weekends, bakade jag en underbart god paj i helgen. Spröd mördeg och bara mandelflarn och knäcksmet som fyllning. Himmelriket var nära vid första avsmakningen. Räkna med att pajen tar slut på nolltid, även om den är mäktig ;-)
Pajen blir absolut bäst om man använder våg för ingredienserna, har du ingen våg kan jag rekommendera den HÄR sidan för omvandling till deciliter.
Vi serverade pajen med svenska jordgubbar och lättvispad grädde.
Det här behövs till en paj (24 cm diameter med löstagbar kant);
Mördeg: 150 g vetemjöl / 75 g kallt smör / 60 g strösocker / 1 äggula / 2-3 tsk kallt vatten
Fyllning: 200 g flagad mandel / 120 g smör / 120 g strösocker / 4 msk mjölk (4%)
Börja med mördegen:
Har du matberedare lägger du mjölet i degskålen, lägger i smöret i bitar och strösockret. Mixa till en smuldeg, tillsätt äggula och vattnet en tesked i taget till degen går ihop.
Har du ingen matberedare, lägg mjöl och socker i en bunke, tillsätt smöret och smula ihop med fingrarna. tillsätt äggula och vattnet en tesked i taget till degen kan arbetas ihop.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant och ställ i kylen ca 30 minuter. Värm ugnen till 190 grader under tiden.
Picka pajdegen med en gaffel.
Klipp ut ett bakplåtspapper, lika stort som pajformen inklusive kanten. Lägg bakplåtspappret i pajformen, det ska täcka upp på kanten lägg i bakbönor eller helt vanliga ärtor.
Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut pajskalet från ugnen, ta bort bakplåtspapper med bakbönor/ärtor och fortsätt sedan grädda i 5 minuter till pajskalet har en gyllene färg.
Ta ut pajskalet från ugnen och låt det vila medan du gör fyllningen.
Rosta mandelflarnen i en torr stekpanna, jag valde en belagd, till de får en fin gyllene färg. Lämna inte stekpannan, det går fort på slutet. Häll upp mandelflarnen i en bunke.
Lägg smör, socker och mjölk i stekpannan. Låt smälta ihop och låt sedan koka ett par minuter efter att sockret smält. Ta bort stekpannan, från värmen och rör ner mandlarna, blanda ordentligt. Häll sedan mandelsmeten i pajskalet och jämna ut ytan.
Grädda pajen i ytterligare 15-20 minuter till den fått en gyllene färg och fin yta. Ta ut pajen och låt den svalna innan servering.
Ta bort pajformskanten och lägg pajen på ett serveringsfat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar