onsdag 8 mars 2023

Duck orange


Ankbröst är så himla gott, den här gången testade vi med apelsinsås till. Alltså, maj gadd! Så gott.

Vi fick tag i så pass stora ankbröst att vi kunde ta ett på två personer. Vi serverade med hasselbackspotatis och haricot verts till.

Det här behövs för två portioner: 1 stort ankbröst / salt 

Apelsinsås: 3 msk strösocker / 0,5 dl rödvinsvinäger / 2 ekologiska apelsiner / 4 dl vatten  / 2 kycklingbuljongtärningar / 2 msk ljus maizenaredning / 4 msk madeira eller portvin / 3 msk saft från apelsin / 2 tsk citronsaft / 1 msk smör
2 msk hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Innan du steker ankbröstet gör du apelsinsåsen. Koka socker och vinäger i en såskastrull tills det är 1/3 kvar. Tillsätt vatten och buljongtärning. Tillsätt apelsinsaft, Madeira eller portvin samt citronsaft. Red såsen med ljus maizenaredning under omrörning.

Skölj apelsinerna och skala hälften av skalet med en potatisskalare. Strimla skalen och lägg dem i en kastrull samt täck med vatten. Koka dem i 15 minuter. Sila av apelsinskalen. Lägg dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra medan du lagar resten.

När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut fileer längs med klyftornas kanter. Ta vara på apelsinsaften och häll i såsen. Lägg undan till att garnera med senare.

Sätt ugnen på 125 grader. Ruta skinnet på ankbröstet med en vass kniv, lägg dem med skinnsidan nedåt i en teflonpanna på mycket låg värme. "Svetta" försiktigt ut det mesta av fettet, utan att köttet blir varmt. Salta och grilla sedan bröstet på bägge sidorna i en grillpanna eller ute på grillen, efterstek mitt i ugnen ca 12-20 minuter till 58 grader innertemperatur. Låt bröstet vila minst 5 minuter inlindat i folie.

Skär upp ankbrösten i tunna skivor mot köttfibrerna och lägg på fat och skeda över apelsinsås. Garnera med apelsinfiléerna och hackad persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar