torsdag 9 juni 2022

Kladdkakemuffin de Luxe


Kladdig, seg, fulla av chokladsmak och dessutom syndigt god passions- och hallonpannacotta. Vad kan gå fel med den desserten?
Pannacottan är samma recept som till Hallonmoussetårtan som finns HÄR
Ska jag vara helt ärlig så gör jag alltid hel sats av pannacotta, även om vi bara är några få som äter. Den överblivna pannacottan låter jag stelna i mina sfärer i frysen, så snart de frusit lägger jag dem i burkar i frysen. Bra att ha när man vill piffa upp något enkelt :-)

Det här behövs till 12 muffins: 200 g laktosfritt smör / 3 dl strösocker / 1,5 dl Kung Markatta kakao / 0,5 tsk salt / 3 ekologiska ägg / 1,5 dl vetemjöl

Passionsfruktspannacotta: 1,5 gelatinblad / 3 passionsfrukter / 2,5 dl vispgrädde / 1 tsk vaniljsocker / 0,5 dl strösocker

Hallonpannacotta: 1,5 gelatinblad / 225 g hallon / 2,5 dl vispgrädde / 1 tsk vaniljsocker / 0,5 dl strösocker

Passionsfruktspannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem i en sil, passera fruktkött/fruktsaft genom silen. Häll fruktsaft/fruktkött i en kastrull, blanda i grädde, vaniljsocker och strösocker. Värm upp blandningen tills det precis kommer första bubblan utan att koka. Kläm ur vattnet ut gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan. Häll upp i en gjutform  för att stelna i frysen. Pannacottan räcker till 8 st 30 ml sfärer.

Hallonpannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Lägg hallonen i en sil och passera fruktkött/fruktsaft genom silen. Häll fruktsaft/fruktkött i en kastrull, blanda i grädde, vaniljsocker och strösocker. Värm upp blandningen tills det precis kommer första bubblan utan att koka. Kläm ur vattnet ut gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan. Häll upp i en gjutform  för att stelna i frysen. Pannacottan räcker till 24 st 10 ml sfärer och 1-2 30 ml sfärer.

Kladdkakemuffins:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformarna. Smeten kommer inte att resa sig, så fyll nästan hela vägen upp till kanten på muffinsformen.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. 
Låt muffinsen svalna i plåten och stjälp sedan upp dem och ställ i kylen till de är kalla, minst 1 timme.

När pannacottan satt sig i formarna tas de ut försiktigt.
Lägg dem på muffinsen för att tina, först den lilla med den runda formen ner i gropen på muffinsen, den stora placeras sedan ovanpå.
Servera när pannacottan tinat, tar ca 2-3 timmar i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar