lördag 20 mars 2021

Vallmoflätor på Ölandsvete

Man kan inte ha för många recept på portionsbröd, eller hur? ;-) 
Den här gången bakade jag på Ölandsvete från Isgärde kvarn på Öland, stenmalet fullkornsmjöl.
Jag testade dessutom en ny brödform från Leila, 8 st fyrkantiga bröd i en form.
Håll till godo: Vallmoflätor!


Det här behövs till 8 stora portionsbröd: 25 gr jäst / 2,5 dl ljummen mjölk / 1 tsk salt / 1 tsk strösocker /  6 dl Ölandsvete / 50 g rumsvarmt smör / ca 2 dl vetemjöl special eller Manitoba cream
ägg till pensling / vallmofrö att strö ovanpå

Lös upp jästen i mjölken blanda ner salt, strösocker, Ölandsvete. Knåda degen till en jämn smet, tillsätt smöret i bitar och fortsätt knåda. Tillsätt vetemjöl special lite i taget och arbeta degen ca 10 minuter.

Låt degen jäsa ca 1-2 timmar. Stjälp upp degen på bakbord, dela i 8 lika stora bitar. 
Ta en bit i taget, dela i tre bitar och rulla ut till korvar ca 15 cm långa. Fläta ihop och vik dubbelt, lägg skarven nedåt i formen.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön. Låt bröden jäsa ca en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden i ca 14 minuter, låt dem sedan kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar